Henkel ostvario profitabilan rast u svim poslovnim sektorima

Bez autora
Aug 01 2012

Kompanija Henkel je nastavila sa dobrim učinkom u drugom kvartalu ove godine, uprkos teškim uslovima na tržištu. Kompanija je ostvarila profitabilan rast u svim poslovnim sektorima, a ostvareno je značajno povećanje EBIT marže. Solidni rezultati postignuti u drugom kvartalu takođe odražavaju stalno usmerenje kompanije na strateške prioritet, a u tom smislu napravljen je važan korak ka ostvarenju ciljeva za 2012. godinu. Henkelova prodaja u drugom kvartalu ove godine je znosila 4,206 milijarde evra, što predstavlja povećanje od 6,4 posto, u poređenju sa ciframa za isti taj period prošle godine. Organska prodaja, koja isključuje uticaj strane razmene i akvizicije/prodaje, porasla je za četiri posto, što predstavlja solidno povećanje u poređenju sa istim kvartalom prošle godine.

Henkel ostvario profitabilan rast u svim poslovnim sektorimaKompanija Henkel je nastavila sa dobrim učinkom u drugom kvartalu ove godine, uprkos teškim uslovima na tržištu. Kompanija je ostvarila profitabilan rast u svim poslovnim sektorima, a ostvareno je značajno povećanje EBIT marže.

Solidni rezultati postignuti u drugom kvartalu takođe odražavaju stalno usmerenje kompanije na strateške prioritet, a u tom smislu napravljen je važan korak ka ostvarenju ciljeva za 2012. godinu, navodi se u saopštenju kompanije.

Henkelova prodaja u drugom kvartalu ove godine je znosila 4,206 milijarde evra, što predstavlja povećanje od 6,4 posto, u poređenju sa ciframa za isti taj period prošle godine. Organska prodaja, koja isključuje uticaj strane razmene i akvizicije/prodaje, porasla je za četiri posto, što predstavlja solidno povećanje u poređenju sa istim kvartalom prošle godine.

Sva tri poslovna sektora doprinela su pozitivnom razvoju. Sektor Detergenti i kućna hemija zabeležio je snažan rast organske prodaje od 5,1 posto, rast organske prodaje u sektoru Kozmetika/Nega tela dostigao je solidnih 2,8 posto, a sektor Adhezivi Tehnologije takođe je zabeležio solidan organski rast prodaje u iznosu od 3,6 posto.

Iz Henkela je saopšteno da je nakon odobrenog jednokratnog dobitka, jednokratnih troškova i troškova restrukturiranja, korigovani operativni profit povećan za 18,6 posto, sa 514 miliona evra na 609 miliona evra, a tome su doprinela sva tri poslovna sektora. Operativni profit (EBIT) uvećan je za 8,5 posto, sa 537 miliona evra na 583 miliona evra.

Korigovan prihod od prodaje (EBIT marža) povećan je značajno za 1,5 posto, sa 13 posto na 14,5 posto. Zabeležen prihod od prodaje iznosio je 13,9 posto, u odnosu na  13 posto koliko je iznosio u istom tom periodu prošle godine.
Finansijski rezultat kompanije u poređenju sa istim kvartalom prošle godine poboljšani su za šest miliona evra i sada iznosi 35 miliona evra. Efektivna poreska stopa od 24,8 posto bila je veoma malo iznad prošlogodišnjeg nivoa - 24,4 posto.

Neto prihod u ovom kvartalu porastao je za 9,9 posto, sa 375 miliona evra na 412 miliona evra. Nakon odbijanja 11 miliona evra koje se može pripisati isplata za kamate akcionarima bez prava glasa neto prihod na nivou kvartala iznosio je 401 milion evra u poređenju sa 366 miliona evra u istom tom periodu prošle godine. Korigovani neto prihod za ovaj kvartal nakon odbijanja isplata za kamate akcionarima bez prava glasa, iznosio je 420 miliona evra u poređenju sa 343 miliona evra u istom tom periodu prošle godine. Prinos po prioritetnoj akciji (EPS)  porastao  je sa 0,85 evra na 0,92 evra. Korigovana cifra iznosila je 0,97 evra u poređenju sa 0,79 evra u istom tom kvartalu prošle godine.

Dalji napredak ostvaren je u upravljanju neto obrtnim kapitalom. U poređenju sa istim periodom prošle godine, odnos neto obrtnog kapitala i prodaje povećan je za 0,9 posto na 7,5 posto. Neto dug smanjen je na 1,269 milijarde evra od 30. juna 2012., dok je pre godinu dana taj dug iznosio 1,959 milijardi evra, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik